Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Devadesátky a co se změnilo ?

Z devadesátek se udělalo mediální téma. Dovolím si krátké zamyšlení, co se změnilo z pohledu obhájce, jednoho z mnoha , co jsme také byli u toho. A co se bohužel zatím nezměnilo. 

Když se nyní vzpomíná na 90.léta , pak člověk si především uvědomí , jak běží čas a především, že by byl jistě zajímavý i pohled kolegů obhájců na tyto léta. Musime však dodržovat povinnost mlčenlivosti a myslím, že i kdyby nám klienti dali souhlas vyprávět o kauzách, asi by to nebyl příjemný příběh. Jedno se však nezměnilo , trestní řád dle kterého se řídíme v trestní praxi všichni , je z roku 1961 a i když doznal mnoha změn, stále obsahuje tzv socialistické zásady trestního řízení. Stát stále má plnit roli jakéhosi vychovatele a zároveň i toho, kdo trestá… v mnoha institutech našeho trestního práva by už konečně mělo dojit k úpravám a změnám, které by přispěly k vyšší důvěře občanů v právní stát a spravedlnost. 
A tak jak v devadesátkách , tak i v roce 2022 se stále hovoří o pravomocech státních zástupců , ale myslím, že je třeba řešit i posílení rozhodování soudů a to hlavní , změnit pohled na stihané i odsouzené osoby a dát jim větší prostor k obhajobě a tím zvýšit povinnost státu při dokazování trestné činnosti. No a přimlouvám se i za nás obhájce, aby nám byl dán větší prostor a byli jsme bráni za rovnocenné účastníky trestního řízení neboť právě zde je stále ten socialistický rozpor mezi slovy a činy. Neboť pokud máme být v rovném postavení se státními zástupci, pak v praxi tomu tak často není. 
Takže bojovat za spravedlnost je úkolem nás všech a také o vzájemný respekt k práci druhých a dokázat alespoň nechat druhé vyslovovat vlastní názory. Pokud však sledujeme, jak v současné době se ignoruje především od těch výše postavených každý jiný názor než jejich, pak budou devadesátky v našich vzpomínkách považovány sice za divoká léta, kdy ne vždy se věci řešily dle zákona a docházelo k tomu, že některé rozsudky byly velmi zvláštní a některé kauzy o kterých se dodnes píše , zůstaly bez zájmu státu je vyřešit - neplést s kauzami, kde se vyšetřovalo, ale chyběly důkazy - pak se dnes nejen stále mohou objevovat v hojné míře trestní kauzy odsuzované na základě pochybných svědectví a důkazů a bude i narůstat počet neodhalených kauz. Takže je to především o lidech , především zkušených a poctivých profesionalech v justici a těch je dnes stále většina, ale také o karieristech a necitlivych lidech, kteří místo spravedlnosti řeší své ambice a nedostatky špatnými rozhodováními. A když jim to zastaralý trestní řád umožňuje a za své zcela jasné chyby a rozhodování bez odpovídajících důkazů, nenesou prakticky žádnou odpovědnost, pak něco není v pořádku. A člověk si přál pracovat v lepším právním prostředí, ale práci vám někdy dokonale znechuti tzv jiné zájmy, neschopnost a snahy řešit případy dle něčích pokynů. Naopak vždy si budu vážit těch , kdo dovedou kvalitní práci a většinou nejsou vůbec vidět , ale stát a zákon je díky nim stále ještě stále možné označit za dobře fungující. Omlouvám se za dlouhou úvahu.

Autor: Richard Novák | středa 2.2.2022 12:48 | karma článku: 15,16 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Richard Novák

Milostivé léto v trestním právu se jmenuje amnestie

Za rok a měsíc zvolíme prezidenta. Je na čase, aby se kandidáti věnovali konkrétním tématům. Co třeba amnestie ?

6.2.2022 v 12:23 | Karma: 6,33 | Přečteno: 240x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 405x
Jsem ženatý otec tří krásných dětí a děda krásného vnuka. Na prvním místě tedy rodina. Mám rád lidi , i když některým nerozumím , ale respektuji je. Po 30-ti letech v advokacii stále věřím ve spravedlnost a jako obhájce v trestních kauzách navíc kladu důraz na profesionalitu všech. Nezdravě ambiciózní a profesně neschopní nesmí ovládat proces rozhodování o lidech, i proto beru své povolání za věčný boj za dodržování zákonů všemi a pro všechny. Tedy i ty, kteří se dostanou až na lavici obžalovaných. Myslím , že právní vědomi v naší společnosti není příliš uspokojivé. Lidé musí především i sami poznat, co je správně a co už je nezákonné. Diskuse a dohoda jsou často nahrazovány ignorováním jiných než vlastních názorů anebo přímo arogantním protiútokem. Já se snažím naslouchat druhým i těm , kterým nerozumím a nechápu tok jejich myšlenek. Přesto si myslím, že je důležité vzájemně komunikovat.

Seznam rubrik